Syg sælunge
Hvis du ser eller finder en syg eller svækket sæl/hval, så lad dyret ligge og kontakt den nærmeste lokale enhed under Naturstyrelsen – eller Fiskeri- og Søfartsmuseet på tlf. 76 12 20 00.
Både Naturstyrelsen og Fiskeri- og Søfartsmuseet er en del af Beredskabet for havpattedyr i Danmark.
Beredskabet sørger bl.a. for en hurtig aflivning af syge og afkræftede sæler og hvaler.
Døde sæler og hvaler
Vi vil gerne høre fra dig, hvis du finder en død sæl eller hval på stranden. Husk at tage et billede af dyret, og skrive hvor du har fundet dyret. Du kan ringe eller skrive til Fiskeri- og Søfartsmuseet på tlf. 76 12 20 00/ fimus@fimus.dk. Du kan også kontakte den nærmeste lokale enhed under Naturstyrelsen
Fiskeri- og Søfartsmuseet, Aarhus Universitet og Naturstyrelsen er en del af Beredskabet for Havpattedyr. Beredskabet indsamler nogle af de døde sæler og hvaler. Dyrene bliver undersøgt for sygdomme og dødsårsag hos Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet. Vi kan lære meget om havmiljøet ved at undersøge døde havpattedyr. Derfor bliver der også udtaget prøver, der kan indgå i forsknings- og overvågningsprojekter. Fiskeri- og Søfartsmuseet og Statens Naturhistoriske Museum sikrer skeletterne fra udvalgte sæler og hvaler. Skeletterne indgår i de to museers samlinger og bidrager til både forskning og formidling.
Læs mere om samarbejdet her
Har du fundet en syg sæl?
Lad dyret ligge!
Finder du en syg eller afkræftet sæl på stranden, så lad den ligge og kontakt Fiskeri- og Søfartsmuseet på tlf. 76 12 20 00 eller den nærmeste lokale enhed hos Naturstyrelsen.
Har du spørgsmål omkring havpattedyr generelt kan du kontakte Charlotte Bie Thøstesen, naturhistorisk museumsinspektør på Fiskeri- og Søfartsmuseet.