TYRA
TYRA-feltet i Nordsøen blev sat i drift den 1. oktober 1984 og udgør Danmarks største gasfelt, som har leveret op til halvdelen af den samlede danske naturgasproduktion. TYRA indtager derfor en særlig rolle i dansk energihistorie – en historie som museet er i gang at dokumentere og indsamle historien fra.
TYRA-feltet har med de to platforme TYRA Øst og TYRA Vest forsynet Danmark med energi i næsten 35 år, men når man hiver olie og gas op af havbunden synker den. Helt specifik er havbunden under TYRA feltet synket mere end fem meter, og med en tilbageværende frihøjde ned til havoverfladen på 15 meter, endte platformen med at være faretruende tæt på de store bølger som opstår i forbindelse med de storme og orkaner, vi med stor sandsynlighed kan forvente flere af fremover.
På grund af sikkerhedsfaren og mange års brug og slitage, blev TYRA sendt til skrotning. Produktionen stoppede den 21. september 2019, og de sidste folk forlod platformen mellem jul og nytår 2019. Kranskibet ”Sleipnir” begyndte herefter ophugningen til havs med at løfte dele fra platformen fra hinanden. Selve hovedplatformen blev dog fjernet i ét løft, da det gigantiske fartøj ”Pioneering Spirit” den 2. august 2020 løftede platformen af sine piller. Et løft på 14.000 tons som tog 12 sekunder, og som kan ses i filmen her.
TYRA på museum
TYRA platformene blev herefter sejlet til Frederikshavn hvor det amerikanske ophugningsfirma M.A.R.S. har etableret base og faciliteter til ophugning af boreplatforme. M.A.R.S. er blandt andet valgt ud fra deres forretningsmodel, hvor de satser på en bæredygtig genophugning med et mål om 96% genanvendelighed af hele platformen.
Via gode kontakter i olieselskabet TotalEnergies kom museet i efteråret 2020 i kontakt med M.A.R.S. med et ønske om at hjemtage genstande og effekter fra TYRA, og med hjælp fra det esbjergensiske erhvervsliv fik museet fragtet en 40 fods container til Frederikshavn, hvor museet ad flere omgange har været oppe for at indsamle og putte genstande fra TYRA i containeren. Ophugningen af TYRA forventes at være afsluttet ved udgangen af 2021, hvorefter delene fra TYRA vil komme på museum og blive en del af fremtidige udstillinger og formidling på museet.
Mens det gamle TYRA kommer på museum, er genopbygningen af TYRA feltet, med helt nye platforme i gang, og skal efter planen genoptage produktionen i 2022. Med det politisk vedtagne stop for olie- og gasproduktion i Nordsøen i 2050 er der sat en endelig slutdato på udvindingen af gas fra undergrunden under TYRA.