Akvarium

Kom med

under havoverfladen!

Vores akvarie er et saltvandsakvarie, hvor du kan gå på opdagelse i de danske havområder og i det dyreliv som gemmer sig under havets overflade i Danmark. Mange af dem lever som yngel i Vadehavet og vandrer senere ud på dybere vand. Akvarierne indeholder en stor del af de dyrearter, der lever i de danske farvande. 

I akvariehallen kan du se, røre og fornemme livet under havoverfladen.
Du kan opleve den store sildestime i vores cylinderformede stimeakvarium og foran vores kæmpe saltvandsakvarie med 100.000 liter vand kan du stå på havets bund og opleve, hvordan torsk, hajer og rokker svømmer rundt sammen med andre fisk fra det dybe hav. 

I de mindre akvarier og i vores rørebassin kan du komme helt tæt på dyrene og mærke overfladen af fx en plettet rødhaj, pighvar eller søstjerne.

Rejsen i akvariet

I vores akvarie kan du kommer med på en rejse fra strandbred til havets dyb.

Du starter ved kystens lave vand og bevæger dig længere ned til de frie vandmasser på det dybe vand for til sidst at ende på havets bund.
Hør én af vores passionerede formidlere fortælle om den rejse du kan komme på i akvariet.

Vil du vide mere om dyrene, kan du købe vores akvarieguide i butikken eller kontakte akvariepersonalet.

Live fra akvariet!

Følg med hjemmefra hvad fiskene foretager sig i vores allerstørste akvarium på 100.000 liter saltvand

Direkte fra havet til Oceanariet

Det store akvarium – oceanariet i baggrunden – rummer ca. 100.000 liter saltvand, der bliver pumpet ind fra Vadehavet og ruden måler 3 x 8 meter og er ca. 10 cm tyk. I oceanariet kan du bl.a. finde rødhajer, sømrokker, helleflyndere, torskefisk, havål, guldbrasen og havørreder.

Teknikken bag akvariet

Saltvandsakvariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet består af to selvstændige anlæg - et karantæneanlæg og et udstillingsanlæg - som har hver deres vandbehandling. Begge anlæg forsynes med havvand, der pumpes ind fra Vadehavet neden for museet.

Havvandet filtreres først gennem et tromlefilter, der fjerner alle urenheder over 60 my. Dernæst ledes vandet gennem proteinskimmere, som fjerner alle proteiner og herefter brændes alle farvestoffer væk med ozon. Resterende urenheder i vandet tilbageholdes i sandfiltrene. Tilbage er der nu kun opløste stoffer som fx nitrit, der omdannes til nitrat i vores biofilter og samtidig fungerer som højdetank. Derefter uv-bestråles vandet, så virus, bakterier og alger bliver dræbt.

Akvariets saltvand nedkøles til 14 grader, iltes kontinuerligt og saltindholdet reguleres til omtrent 30 promille. pH-værdien er ca. 8 og der tilsættes kalk og forskellige sporstoffer efter behov. Temperaturen på 14 grader er et kompromis. Nogle af akvariets dyr vil gerne have det varmere og andre – fx dyrene fra den dybere del af Nordsøen – vil gerne have det koldere.

Udstillingsanlægget indeholder ca. 300.000 liter vand. Vandet cirkuleres døgnet rundt gennem anlægget med ca. 130.000 liter i timen, da det tilstræbes at alle akvarierne har et vandskift en gang i timen. Ca. 10 procent af vandet udskiftes om ugen.

Akvarium

Se mere

Sælarium

Se mere

Udstillinger

Se mere