Oplev en autentisk kuttertur

med E.1 "Claus Sørensen"

Kom med på vandet i en autentisk fiskekutter

Hop med om bord på vores kutter E.1 "Claus Sørensen" og oplev Esbjerg Havn og Vadehavet fra dækket af en gammel fiskekutter.

Med Fiskeri- og Søfartsmuseets fiskekutter E.1 får du en autentisk oplevelse om bord på et smukt træskib. På sejlturene kommer du helt tæt på Vadehavets dyreliv og på de store fartøjer, borerigge og havvindmøller i Esbjerg Havn og får hele historien fortalt af dygtige besætningsmedlemmer og formidlere fra museet.

Kutteren har tilladelse til at sejle i sommersæsonen som strækker sig fra den 1. maj til om med den 31. oktober og i tidsrummet fra solopgang til solnedgang. 

I sommeren 2023 sejler vi turen "På Togt med Johannes"
På turen bliver kutteren forvandlet til en sejlende kulisse, når vi fortæller historien om 16-årige Johannes, der skal på sit første togt som kokkedreng i 1940’erne. 
Turen henvender sig til familier med børn på mellem seks og 14 år. 

Se alle ture og køb billet til "På togt med Johannes" i kalenderen nedenfor.

Kommende arrangementer

Se alle arrangementer

Det er desværre ikke muligt at

booke E.1 "Claus Sørensen"

E.1 Claus Sørensen er sejlet af skippere og bedstemænd i deres fritid. Vi er utroligt glade deres indsats og er taknemmelige for at kunne tilbyde turen "På togt med Johannes".

Vi er blevet overvældet af sæsonens efterspørgsler og tager derfor ikke imod flere forespørgsler på sejladser i 2023.

Spørgsmål? - Kontakt Julia

Den sidste blå kutter i Esbjerg

Kutterens historie

E.1 "Claus Sørensen" er en original Esbjergkutter, bygget i 1931 på Søren Kjeldsens Skibsværft i Esbjerg. Kutteren hed oprindeligt E.39 "Godthaab". I 1958 fik den ny ejer og blev omdøbt til E.39 "Zoar". I 1978 købte Fiskeri- og Søfartsmuseet kutteren og ændrede navnet og havnekendingsnummeret til E.1 "Claus Sørensen", idet man opkaldte den efter en af Esbjergfiskeriets betydningsfulde foregangsmænd og iværksættere.

E.1 "Claus Sørensen" er en klassisk snurrevodskutter som har fisket helt op til 1978, og er dermed et levende levn fra Esbjerg-fiskeriets storhedstid, hvor op imod 600 lyseblå kuttere fyldte op i fiskerihavnen. Skibet blev i 2016 udnævnt som bevaringsværdigt fartøj og et levende kulturminde som vedligeholdes efter gode håndværksmæssige traditioner.

Kutteren har siden 1978 indgået i Fiskeri- og Søfartsmuseets formidling omkring fiskeri, søfart og livet i Vadehavet. Den afløste den tidligere E.1, som museet havde erhvervet i 1971 til undervisning og sejlads med skoleelever. Den første var en mindre Skagen-kutter, S.49 ”Dana”, som i dag er hevet på land og står udstillet på museets Frilands udstilling.

Hvor afgår skibet fra?

E.1 ”Claus Sørensen” lægger til på Esbjerg Strand ved siden af Museumsfyrskibet, hvorfra alle ture afgår. Det er ca. 1 km. i gåafstand fra museet. Det er også muligt at køre helt ned og parkere tæt på skibet via Esbjerg Brygge.

Vores dygtige besætning har alle stor erfaring i at sejle og består af en blanding af tidligere fiskere og aktive sømænd i handelsflåden. Der er altid to mand om bord – en kaptajn og en bedstemand, som søger for din komfort og sikkerhed om bord.
Ud over de to besætningsmedlemmer er der plads til 23 passagerer om bord.

Akvarium

Se mere

Sælarium

Se mere

Udstillinger

Se mere