Oplev Esbjerg Havn og Vadehavet

med kutteren E.1

Kom med på havnerundfart eller sælsafari

Hop med om bord på vores kutter E.1 "Claus Sørensen" og oplev Esbjerg Havn og Vadehavet fra dækket af en gammel fiskekutter og få fortællingen om Esbjergs transformation fra eksporthavn til energimetropol - eller tag på sælsafari og kom helt tæt på naturen i Vadehavet, når vi sejler ud med en ægte Esbjerg-kutter fra 1931. Med Fiskeri- og Søfartsmuseets fiskekutter E.1 får du en autentisk oplevelse om bord på et smukt træskib. På sejlturene kommer du helt tæt på Vadehavets dyreliv og på de store fartøjer, borerigge og havvindmøller i Esbjerg Havn og får hele historien fortalt af dygtige besætningsmedlemmer og formidlere fra museet.
Kutteren har tilladelse til at sejle i sommersæsonen som strækker sig fra den 1. maj til om med den 31. oktober og i tidsrummet fra solopgang til solnedgang.
I vores arrangementskalender kan du få et overblik over hvornår kutteren sejles, samt de forskellige ture der udbydes.

Tjek arrangementskalender og afgangstider

Sælsafari

Mød Danmarks største rovdyr i Vadehavet

Der findes to forskellige sælarter i den danske natur. De fleste sæler i Danmark er spættede sæler, men i Vadehavet kan du også være heldig at møde gråsælen, der med sine imponerende 300 kg regnes for Danmarks største rovdyr.
En sælsafari i Nationalpark Vadehavet med den historiske kutter E.1 "Claus Sørensen" er noget ganske særligt. Her kan du opleve de imponerende sæler fra vandsiden, når de ligger på sandbanken Langli Sand og hviler.

På sejlturen ud til sælerne kan du nyde den fantastiske udsigt til Vadehavet – et område på UNESCO's verdensarvsliste. Både store og små kan blive klogere på sælernes biologi og adfærd, når en erfaren formidler fra Fiskeri- og Søfartsmuseet fortæller om de prægtige dyr.

Lokation: Esbjerg Strand

Varighed: 1,5 timer

Bemærk kutteren sejler kun i sommersæsonen som strækker sig fra den 1. maj til og med den 31. oktober.

 

Tjek afgangstider og book billet

Havnerundfart Esbjerg Havn

Fra vugge til verdensmål

Få fortællingen om Esbjergs transformation fra eksporthavn til energimetropol, når vi stævner ud med E.1 ”Claus Sørensen”.

Med garanti for vind i håret vil du både komme i berøring med naturen og komme helt tæt på de gigantiske borerigge, fartøjer og havvindmøller der er på havnen, som opleves bedst fra havsiden. Vi kommer omkring de historiske havnebassiner og ud til de seneste store havneudvidelser, hvor kajen synes ikke at få nogen ende.

Undervejs fortælles historien om Esbjerg Havns enestående udvikling og evne til at omstille sig med de skiftende erhverv, aktiviteter og muligheder på havet - fra landbrugseksport over fiskeri til offshore-erhverv, der er centrum i fortællingen om Esbjerg Havn og hele byens opståen og udvikling.

Lokation: Esbjerg Strand

Varighed: 2 timer

Bemærk kutteren sejler kun i sommersæsonen som strækker sig fra den 1. maj til om med den 31. oktober.

Tjek afgangstider og book billet

Hvor afgår skibet fra?

E.1 ”Claus Sørensen” lægger til på Esbjerg Strand ved siden af Museumsfyrskibet, hvorfra alle ture afgår. Det er ca. 1 km. i gåafstand fra museet. Det er også muligt at køre helt ned og parkere tæt på skibet via Esbjerg Brygge.

Vores dygtige besætning har alle stor erfaring i at sejle og består af en blanding af tidligere fiskere og aktive sømænd i handelsflåden. Der er altid to mand om bord – en kaptajn og en bedstemand, som søger for din komfort og sikkerhed om bord.
Ud over de to besætningsmedlemmer er der plads til 23 passagerer om bord.

Den sidste blå kutter i Esbjerg

Kutterens historie

E.1 "Claus Sørensen" er en original Esbjergkutter, bygget i 1931 på Søren Kjeldsens Skibsværft i Esbjerg. Kutteren hed oprindeligt E.39 "Godthaab". I 1958 fik den ny ejer og blev omdøbt til E.39 "Zoar". I 1978 købte Fiskeri- og Søfartsmuseet kutteren og ændrede navnet og havnekendingsnummeret til E.1 "Claus Sørensen", idet man opkaldte den efter en af Esbjergfiskeriets betydningsfulde foregangsmænd og iværksættere.

E.1 "Claus Sørensen" er en klassisk snurrevodskutter som har fisket helt op til 1978, og er dermed et levende levn fra Esbjerg-fiskeriets storhedstid, hvor op imod 600 lyseblå kuttere fyldte op i fiskerihavnen. Skibet blev i 2016 udnævnt som bevaringsværdigt fartøj og et levende kulturminde som vedligeholdes efter gode håndværksmæssige traditioner.

Kutteren har siden 1978 indgået i Fiskeri- og Søfartsmuseets formidling omkring fiskeri, søfart og livet i Vadehavet. Den afløste den tidligere E.1, som museet havde erhvervet i 1971 til undervisning og sejlads med skoleelever. Den første var en mindre Skagen-kutter, S.49 ”Dana”, som i dag er hevet på land og står udstillet på museets Frilands udstilling.

Akvarium

Se mere

Sælarium

Se mere

Museum

Se mere